Πρόταση του Βασίλη Πετρομιχελή για τους “Διαπόντιους Nήσους”

Πρόταση του Βασίλη Πετρομιχελή για τους “Διαπόντιους Nήσους”

Τα Διαπόντια νησιά ή αλλιώς Νήσοι Οθωνοί είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα 11 νησιών, που αποτελείται από τρία μεγαλύτερα νησιά και μερικές άλλες νησίδες βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας σε απόσταση 9-20 χλμ από αυτήν αποτελούμενα από το νησί Οθωνοί, το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά και το δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας (392 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2011), την Ερεικούσσα, το βορειότερο σημείο των Επτανήσων (496 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2011) και το Μαθράκι (329 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2011).: και τις ακατοίκητες νησίδες: Διάκοπο, Διάπλο, Καράβι, Καστρινό, Λειψώ, Όστρακο, Πλάκα, Πλατειά και Τραχειά. Σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα θεωρούταν ως μέρος των Διαποντίων νήσων και το νησί Σάσων, το οποίο παραδόθηκε προδοτικά στην εχθρική γείτονα χώρα Αλβανίας…

Στα πλαίσια της δήθεν ευρωπαϊκής “Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας” για το μεγάλο κεφάλαιο του “Παράκτιου Τουρισμού” προτείνω στον Δήμο αλλά και στην Περιφέρεια να επιμεληθούν κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να ενεργοποιήσουν τους απαραίτητους κρατικούς μηχανισμούς για την τουριστική ανάδειξη των μαγευτικών “Διαπόντιων Νήσων”. Οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε προσεγγίσιμες και ασφαλής μαρίνες, οι τοπικές κρουαζιέρες, τα θαλάσσια αθλήματα αλλά και οι ερασιτεχνικές καταδύσεις σε συσχέτιση με τον τοπικό πολιτισμό, την γευστικότατη Κερκυραϊκή κουζίνα, αλλά και την φιλοξενία των νησιωτών θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς σε μια πραγματική “Βιώσιμη Γαλάζια Ανάπτυξη” της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν και οι αντιδράσεις των κατοίκων της Κέρκυρας για την εκμετάλλευση της Κασσιώπης. Είναι φυσικό επόμενο ότι φοβούνται για θέματα όπως: α) της οικολογικής καταστροφής, μιας και η περιοχή θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας “NATURA 2000” και β) της ασφάλειάς τους μιας και δεν θα υπάρχει η φύλαξή τους και η άμυνά τους με την απομάκρυνση του Οχυρού από τον ερημίτη. Και μάλιστα όλα αυτά για να επενδύσει μια αμερικανική εταιρεία υπό την ονομασία, “NCH Capital” στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος του “Παράκτιου Τουρισμού” της “Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας-Ανάπτυξης.”

Με τις επενδύσεις στα “Διαπόνια Νησιά” τι κερδίζουμε άμεσα:
1. Την περαιτέρω κατοχύρωση και ασφάλειά τους.
2. Οικονομικούς πόρους σε Δήμο, Περιφέρεια και Κράτος.
3. Οικονομικά έσοδα σε πολλές κατηγορίες δημοτών.
4. Άνοιγμα πολλών θέσεων εργασίας.
5. Περισσότερα δρομολόγια με μεγαλύτερα πλοία γραμμής.
6. Τραπεζικά υποκαταστήματα.
7. Κέντρα υγείας.
8. Παρουσία αστυνομίας.
9. Παρουσία Λιμενικού.
10. Παρουσία Στρατιωτών και νέα οχυρά.
11. Παρουσία Πολεμικού Ναυτικού.
12. Ανάπτυξη του νησιωτικού συμπλέγματος αλλά και της Κέρκυρας.
13. Ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας.
14. Ανάδειξη του θαλάσσιου Αθλητισμού.
15. Ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού.
16. Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.
17. Ανάδειξη της τοπικής κουζίνας.
18. Την ασφάλεια και την άμυνα της Κέρκυρας στο βόρειο και βορειοανατολικό της τμήμα μιας και δεν θα απομακρυνθεί από την θέση του το Οχυρό.
19. Την αποφυγή της οικολογικής καταστροφής της πανίδας και της χλωρίδας από τις παρεμβάσεις στην φυσική, πανέμορφη και παρθένα περιοχή της Κασσιώπης…

Κε Δήμαρχε, κε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι Βολευτές:

“Ιδού η Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία, ιδού και το πήδημα”

Βασίλης Πετρομιχελής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *